11.3.12

Los idus de marzo

D'on ve la idea d'un títol tan shakesperià?
El periodista Toni Dalmau en el seu blog "Diari Absurd" ens ho aclareix:

“Cuida't dels idus de març!", un advertiment que segons el grec Plutarc va rebre l'emperador romà per part d'un vident poc abans de ser assassinat. Els idus eren dies de bons auguris i per a tant Juli Cèsar, tan proper als deus, investit amb el títol d'imperator perpetuu i de pontifex maximus, no podia creure de cap manera que algú escollís aquell idus de març de l'any 44 a.C. (15 del mes martius) per trair-lo. Aquell dia, l'emperador es va apropar al vident i tot enfotent-se dels mals auguris li va dir: "Els idus de març ja han arribat". I el vident li va respondre: "Sí, però encara no han acabat". Poc desprès, Juli Cèsar moria apunyalat, víctima d'una conspiració protagonitzada per un grup de senadors.

(podeu llegir el post sencer:http://absurddiari.blogspot.com/2012/03/clooney-i-els-idus-de-marc.html)

M'ha semblat una bona pel·lícula, molt honesta. Molt realista.Molt ben plantejada, amb ritme i amb bones interpretacions.Una faula política.Lamentablement molt actual. Un pel·lícula que no amaga un triomf del cinisme dels nostres temps en el món polític d'Occident; i també fent emfàsi al títol, molt ben trobat, ja en temps immemorials de Cèsar, el tema de què el poder corromp i que es pot fer el que sigui per arribar a conseguir-lo; és quelcom molt antic però desgraciadament molt actual.George Clooney més enllà dels seus anuncis de "Nespresso" ens regala com a director una nova entrega de bon cinema "crític i compromès", un fet que s'agraeix en uns temps on el que destaquen més són les propostes de cinema familiar i de crispetes.

Moebius

Aquest cap de setmana ens ha deixat un magnífic dibuixant francès. Un d'aquells noms que marca un abans i un després en el món de la il·lustració i el còmic.
Jean Giraud (1938 - 2012)
o també conegut en el camp de la historieta de ciència-ficció com a Moebius.
(amb aquesta il·lustació l'he volgut recordar)
També se'n fan ressò:
http://telamamaria.blogspot.com/2012/03/moebius-jean-giraud-franca.html
http://estaciodeservei.blogspot.com/2012/03/lieutenant-blueberry-chihuahua-pearl.html

Frases de G.García Márquez



Aquesta setmana hem tingut dos grans escriptors que han complert 85 anys. A casa nostra en Josep Maria Espinàs n'ha 85 i els blogs d'en Francesc Puigcarbó (http://blocfpr.blogspot.com/2012/03/85-anys-de-josep-maria-espinas.html) i en Salvador Macip(http://bloguejat.blogspot.com/2012/03/felicitats-espinas.html n'han parlat.


Però curiosament una figura literària mundial amb un premi Nobel, retirat del "mundanal ruido" ja fa anys, també n'ha fet 85 aquesta setmana. És per això que el volem recordar amb algunes de les seves frases:





La memoria del corazón elimina los malos recuerdos y magnifica los buenos, y gracias a ese artificio, logramos sobrellevar el pasado.

El problema del matrimonio es que se acaba todas las noches después de hacer el amor, y hay que volver a reconstruirlo todas las mañanas antes del desayuno.

El día que la mierda tenga algún valor, los pobres nacerán sin culo.

El secreto de una buena vejez no es otra cosa que un pacto honrado con la soledad.

Los seres humanos no nacen para siempre el día en que sus madres los alumbran, sino que la vida los obliga a parirse a sí mismos una y otra vez.

Así es -suspiró el coronel-. La vida es la cosa mejor que se ha inventado.

Lo más importante que aprendí a hacer después de los cuarenta años fue a decir no cuando es no.

La vida no es sino una continua sucesión de oportunidades para sobrevivir.

Me desconcierta tanto pensar que Dios existe, como que no existe.

Era inevitable: el olor de las almendras amargas le recordaba siempre el destino de los amores contrariados.

Nunca releo mis libros, porque me da miedo.

No, el éxito no se lo deseo a nadie. Le sucede a uno lo que a los alpinistas, que se matan por llegar a la cumbre y cuando llegan, ¿qué hacen? Bajar, o tratar de bajar discretamente, con la mayor dignidad posible.

La sabiduría nos llega cuando ya no nos sirve de nada.

La vida no es la que uno vivió, sino la que uno recuerda, y cómo la recuerda para contarla.

Gabriel García Márquez
(escriptor nascut a Colòmbia, 1927)
+info: http://sololiteratura.com/ggm/marquezprincipal.htm

Recordant uns versos de Felícia Fuster




Camino, lliri


avall, per la pujada


d'un fus horari.


Per la terra sencera


no trobo la sortida.


Felícia Fuster (1921-2012)



Fa pocs dies una amiga em va fer arribar aquests versos i em va recordar que s'havia mort aquesta magnífica poeta. La notorietat de la seva mort ha passat igual que la seva vida, de forma discreta. Tot i que els seus versos seran sempre captivadors.



La Júlia de la Panxa del Bou també en parla:


La Sandra Domínguez del Papallones en la llum ens recorda el seu perfil:


En Jaume Subirana:


En Pere-Miquel "Saragatona" del blog provisionals ens recorda i ens recomana l'exposició "Dones poetes" al Palau Robert:


Lluna de març





La lluna vella de març, no marxa sense glaç.





imatge extreta de la xarxa

Torna, Bruce, torna...

Ja tenim nou disc, nou single i nova gira. És un disc que barreja sonoritats rockeres de sempre d'Springsteen amb sonoritats folc molt treballades. Ja fa dies que sona el primer single...
Creiem que hi ha Bruce per estona i francament no ens sap greu, tot el contrari!


Generació "nimileurista"



El diari "El País" en un article del passat divendres feia un retrat del que llavors es va anomenar generació mileurista i que ara amb la precarietat dels nous temps ha passat a dir-se generació nimileurista. Un interesant retrat que dóna per fer moltes reflexions sobre quin és el present i el futur de tota una generació de joves i de no tan joves. Enllaç a l'article:

Més fotoperiodisme - Visa pour l'image al CCCB

fotografia de Martina Bacigalupo

Excel·lent sel·lecció de fotografies del certàmen "Visa pour l'image". Àfrica, Revoltes àrabs, mèxic i el Tsunami del Japó, 4 grans temes de grans fotografs en una sola mostra. Molt recomenable. Fins el 28 de Maig.