6.11.11

Ídols (de G.Ferrater)

Aviat, el 2012, farà 40 anys de la mort del poeta Gabriel Ferrater. Ferrater fou un destacat nom en el món de la traducció, l'assaig, la poesia i el món acadèmic del seu temps que va deixar emprenta a molts dels seus coetanis i deixebles. Aquests dies he estat rellegint la magnífica edició en butxaca que ha editat Ed.62 de la seva obra completa:"Les dones i els dies". No és una poesia fàcil però en la seva poesia s'hi poden trobar perles com aquesta:






ÍDOLS

Aleshores, quan jèiem

abraçats davant la finestra

oberta al pendís d'oliveres (dues

llavors nues dins un fruit que l'estiu

ha badat violent, i que s'omple

d'aire) no teníem records. Érem

el record que tenim ara. Érem

aquesta imatge. Els ídols de nosaltres,

per la submisa fe de després.

Gabriel Ferrater
(Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès 1972)

L'Univers Perejaume

"Ai Perejaume, si veies la munió d'obres que t'envolten, no en faries cap de nova!"



No és fàcil definir amb un sol mot tot l'univers que s'amaga rera aquest nom, que és més que un artista plàstic: és escultor, pintor, poeta i un llarg etcètera. La Sala d'exposicions de la Pedrera de Barcelona en fa un retrospetiva de la seva obra dels darrers temps. 200 obres reunides en un sol espai. Algunes de tan diferents entre elles que sorprèn la quantitat de llenguatges que ha arribat a utilitzar aquest artista. Hi ha temps per deixar-se sorprendre per aquesta exposició fins el 12 de febrer de 2012.

També recomano que llegiu el següent post del blog Artneutre:
http://www.artneutre.net/2011/11/opinio-les-etimologies-de-perejaume.html



(No cal dir que el primer que es troba el visitant són unes pedres ben esculpides que sembla que busquin un diàleg amb els propis materials de la Pedrera)