16.5.12

1 frase de Ryszard Kapuscinski i 1 llibre: Actúa

“Crec que és una qüestió principal per al segle XXI la nostra actitud cap a l’Altre, perquè entrem en un món multicultural. És un món de tantes cultures, de tantes civilitzacions, que resoldre aquest problema és una de les condicions perquè sobrevisqui la nostra espècie humana, perquè o ens matem o trobem una manera de diàleg, d’entesa”.

Ryszard Kapuscinski
(Bielorússia 1932 - Varsòvia 2007)Periodista, historiador, escriptor, assagista i poeta
+frases viatgeres a:
http://contesillegendes.wordpress.com/frases-i-reflexions-viatgeres/
Si just fa un any es publicava un recull d'escrits sota el nom "Reacciona" (aquí teniu el post que li vaig dedicar a Nàufragiobrer: http://naufragiobrer.blogspot.com.es/2011/05/reacciona-molt-mes-que-un-llibre.html) on personalitats, analistes i periodistes reflexionaven i feia una crida per despertar consciències respecte al moment actual; just un any després alguns d'aquests noms tornen a reflexionar i intentar despertar més consciències amb el llibre "Actúa". En paraules d'un dels seus autors:
"He intentado aplicar rigor y metodología periodística en un texto que no pretende tanto llamar a la acción como a la conciencia y a la autocrítica. En él hablo de la impotencia del sistema ante su mayor creación, el Frankestein financiero; se repasan ejemplos concretos de degeneración social en el último año; se plantea el nuevo escenario para participación política, donde la izquierda tradicional también tiene mucho por adaptar; se menciona el fin de la cultura política de la Transición."
Teniu aquí més informació:
 http://www.juanlusanchez.com/libros/actua/
http://rosamariaartal.com/2012/05/06/actua-un-libro-imprescindible/

The man who shot Liberty Valance i altres efemèrides de cine...


Aquest any 2012 és un any carregat d'efemèrides. I el cinema no n'és l'excepció...
Es cumpleixen 50 anys de l'estrena d'un dels millors westerns:
*The man who shot Liberty Valance (John Ford)

També 50 anys del primer James Bond:
*Agente 007 contra el Doctor NO (de Terence Young amb Sean Connery)
Es cumpleixen 40 anys de l'estrena de dues obres mestres del cinema dels 70:
*El Padrino (Francis Ford Coppola)
*Cabaret
Es cumpleixen 35 anys de l'estrena d'Star Wars...
*La Guerra de las Galaxias(després li van afegir allò d' Episodio IV: una nueva esperanza)
Es cumpleixen 30 anys de l'estrena d'un obra mestra de la ciència ficció dels 80:
*Blade Runner (Ridley Scott)
Segurament n'hi ha moltes més però aquestes efemèrides ja són prou significatives, no creieu?
(Ah, també a l'agost farà 50 anys de la Mort de la Marilyn Monroe i el Festival de Cannes ha fet ús de la seva imatge pel seu cartell.Diuen que és un homenatge)

Diari d'hivern (Paul Auster)

Ara que som primavera gairebé serem estiu molt aviat voliar recuperar un fragment d'una de les meves lectures d'aquest hivern:
“Et penses que no et passarà mai, que no et pot passar, que tu ets l’única persona del món a qui cap d’aquestes coses no passaran mai, i llavors, una per una, et comencen a passar totes, de la mateixa manera que passen a tothom.” Paul Auster - Diari d’hivern
+info a: 

Dylan ens visita...

                                                   imatge extreta de http://music.amnestyusa.org/
Bob Dylan ens visitarà aquest any el proper 14 de juliol en el Festival Cap Roig. De fet ja va ser notícia fa poques setmanes ja que Amnistia Internacional va publicar un extens àlbum de versions (4cds) on hi destaquen diferents noms de la música internacional. A casa nostra, aquest mes, la revista Enderrock amb el seu número de maig ens parla d'un cd amb versions de Dylan en català. Podríem dir que el Sr.Dylan segueix sent notícia tot i el pas dels anys...

Monsieur Costeau (d'Els amics de les Arts)

Vet aquí el primer clip d'Espècies per Catalogar. Un disc que es va presentar ja fa unes setmanes i que està carregat de bones cançons.

Moncada al TNC (i tot el món de Mequinensa)

Terreny personal

Terreny personal és un programa de Tv3 que apropa cada dimarts la relació emotiva i sentimal de gent molt corrent amb el seu paisatge més immediat. Un bon programa.
(Un fragment dedicat al Delta de l'Ebre)

In a Persian Market...

Un excel·lent muntatge de música i pintura en aquest gran video que ens evoca a paisatges perses del nostre imaginari romàntic.

Delacroix (Últims dies!)

Fins el proper 20 de maig hi ha encara temps per poder gaudir d'una retrospectiva excepcional de Delacroix al Caixaforum Barcelona...
+info a:
http://prensa.lacaixa.es/obrasocial/view_object.html?obj=816,c,15627

Vilató al Museu Picasso

Artigas, l'home del foc

Fins el 2 de setembre a la Sala d'exposicions de la Pedrera es pot veure una curiosa exposició d'un dels grans ceramistes catalans: Josep Llorens Artigas.

+info: http://www.europapress.es/epsocial/obra-social/noticia-pedrera-dedica-exposicion-ceramista-josep-llorens-artigas-20120416174424.html
http://www.lapedrera.com/ca/content/artigas-l%E2%80%99home-del-foc

El Titanic al Museu Marítim de Barcelona...

Fins el 30 de setembre hi ha l'oportunitat de visitar aquesta exposició única...

Vila UràniaAquest és una video amb l'àudio d'un programa de la COM on ens fan viure en directe la història de l'enderroc de Vila Urània, la casa que l'astrònom Josep Comas i Solà va deixar com a llegat a la ciutat. Gràcies a les mobilitzacions ciutadanes s'ha pogut evitar de moment l'enderroc. Aquí teniu un bloc que ens en fa cinc cèntims...
http://casessingularsbarcelona.blogspot.com.es/2012/05/vila-urania-de-barcelona.html
I també un article de la Rahola...
http://www.lavanguardia.com/opinion/articulos/20120505/54289785949/pilar-rahola-desdichada-vila-urania.html

Je suis Grec aussi!

Grècia, bressol de la cultura europea està vivint un dels seus pitjors moments històrics com molts dels seus veïns mediterranis com Espanya, Portugal i Itàlia. El suïcidi del farmacèutic jubilat Dimitri Christoulas de 77 anys ens hauria de fer reflexionar.
(Cliqueu aquí per llegir les últimes paraules de Dimitri Christoulas: http://iniciativadebate.org/2012/04/05/nota-de-suicidio-dimitris-christoulas/)

1 frase de Montesquieu

Charles-Louis de Secondat, Baró de Montesquieu, filòsof i pensador francès (1689 - 1755)2 reflexions anònimes...

1 frase de Lluís Vives...

Desterrada la justícia que és vincle de les societats humanes, mor també la llibertat..."
                                Lluís Vives, (1492-1540)
Humanista, filòsof i pedagog nascut a València

Bankia


Una ironia molt encertada...    

15 Motius i un any després...

1 any després encara queden motius per la indignació però també cal una mica d'autocrítica i nous plantejaments...

                                                  (Cartell d'una manifstació de l'any passat)
                                          "15-Motius més per a la indignació"

1. EDUCACIÓ-Més cara i de pitjor qualitat
2. SANITAT-Repagament històric
3. IMMIGRANTS-Sense dret a assistència sanitària
4. PROTESTES-El manifestant, com un criminal
5. DESOCUPACIÓ-Al capdavant d'Europa
6. ACOMIADAMENT-Més barat, més fàcil
7. TREBALLADORS-Cap a l'extinció dels seus drets
... 8. SALARIS-Menors ingressos per a una vida més cara
9. FRAU-Amnistia per al gran, càstig al petit
10. BANCA-Més diners públics per al seu rescat
11. EUROPA I ELS MERCATS-El jou insaciable
12.INFORMACIÓ PÚBLICA-Assalt i camí a la privatització
13. DONES-Menys inversió, menys drets
14. CIÈNCIA I INVESTIGACIÓ-Cada vegada més lluny del coneixement
15. COOPERACIÓ-S'escanya l'ajuda internacional


**********************************
Un any després, lamentablement, tot ha seguit igual o pitjor i el que hauria pogut ser un punta llança per obrir una alternativa no va saber anar més enllà. En això del 15M molta gent creia que podria anar més enllà i un any després se sent decebuda. L'heterogenia de perfils i gent i la gran quantitat de propostes que plantejava el moviment en un principi (algunes interesants i que molta gent compartim, d'altres més utòpiques)van fer que no s'ha sabés aprofundir en accions concretes aquelles propostes i per tant no avançar endavant més enllà d'un posada en escena reinvindicativa.  Els propis governs ja s'han preocupat per criminalitzar o minoritzar tot allò que suposat el 15M. Quin havia de ser el següent pas? Convertir-se en un partit polític? En una plataforma amb líders clars i visibles? Potser un partit polític no, però si en un algún tipus de plataforma o assembles que estiguessin repartides i en llocs visibles a tot Espanya per treballar coordinadament per fer de "lobby" de pressió al sistema polític i financer actual. Amb el temps de tot plegat en quedarà alguna cosa. Si més no amb el tema dels desnonaments i la forma coordinada de treballar, almenys a Catalunya, han conseguit notables èxits i han conseguit ajudar a moltes famílies. (Amb això de l'Stop desnonaments és un exemple clar d'acció concreta i coordinada que ha funcionat. Potser el 15M hauria d'haver evolucionat més cap aquí: en més accions concretes i coordinades i menys divagacions mentals de cara a la galeria per canviar el món)